تیترهای مطالب این صفحه: ✔عایق برودتی چیست؟↓ ✔انواع عایق برودتی↓✔پشم شیشه عایق برودتی↓✔ عایق برودتی لوله↓
یکی از بزرگترین نگرانی ها در بخش های صنعتی و نیمه صنعتی و حتی مجتمع های مسکونی، هدر رفت انرژی از لوله و تاسیسات می باشد. با توجه به اینکه اغلب متریال ها قادر به انتقال حرارت می باشند، لذا استفاده از عایق در این شرایط کاملا ضروری خواهد بود. به کلیه متریال های معدنی و صنعتی و الیاف ها که از انتقال و جا به جایی حرارت و دما جلوگیری می کنند، اصطلاحا عایق برودتی گفته میشود. این مواد به منظور جلوگیری و محافظت از هدر رفتن سرمای تولید شده توسط سیستم های برودتی و سرمایشی مورد استفاده قرار میگیرند..
مواد مورد استفاده به عنوان عایق برودتی با توجه به نوع آنها ممکن است به عنوان عایق صوتی نیز عمل کنند. همچنین لازم به ذکر است که این مواد منجر به افزایش مقاومت لوله و تاسیسات و سیستم های سرمایشی و گرمایشی در برابر ضربه نیز میشوند..
عایق برودتی و عایق حرارتی دو دسته از رایج ترین انواع عایق هستند که در واقع هر دوی آن ها عایق های انرژی به حساب می آیند و از اتلاف انرژی جلوگیری می کنند. عایق های حرارتی از جنس های مختلفی مانند پشم شیشه، پشم سنگ، پرایت، تخته های فیبری، پلاستیکی و… ساخته شده اند و نقش اصلی آن ها جلوگیری از هدر رفت انرژی گرمایی است. عایق های برودتی هم دقیقا به همین هدف یعنی جلوگیری از اتلاف انرژی طراحی و تولید شده اند و از هدر رفت انرژی سرمایشی تولید شده در ساختمان جلوگیری می کنند. می توان گفت رایج ترین و معروف ترین انواع عایق برودتی و حرارتی عایق های فومی هستند که به ترتیب از خروج سرما و گرما از محیط مورد نظر جلوگیری می کنند. نحوه عملکرد هر کدام از عایق ها بسته به جنس عایق و سایر ویژگی های آن متفاوت است. در ادامه به بررسی ویژگی های عایق حرارتی و برودتی و مقایسه آن ها می پردازیم.
برای دیدن لیست کامل محصولات موجود می توانید به فروشگاه عایق مراجعه فرمایید:
همانطور که از کلمه عایق مشخص است عایق های حرارتی و برودتی هر دو تجهیزاتی هستند که نقش اصلی آن ها عایق کردن سطوح برای پیشگیری از خروج بیشتر انرژی و اتلاف آن است. عایق حرارتی و عایق برودتی هر دو عایق های فومی، الاستومتری و یا معدنی هستند که از هدر رفت گرما یا سرما که صورت های مهم از انرژی هستند جلوگیری می کنند. تنها تفاوت بین عایق حرارتی و عایق برودتی این است که عایق حرارتی در وسایل گرمایشی کاربرد دارد و با عدم اجازه خروج انرژی گرمایی از فضا به حفظ انرژی و جلوگیری از هدر رفت آن کمک می کند. اما عایق برودتی در وسایل سرمایشی مورد استفاده قرار می گیرد و از هدر رفت سرما تولید شده توسط دستگاه سرمایشی جلوگیری می کند و به عملکرد بهتر سیستم سرمایشی و تولید سرمای مطلوب تر با هزینه کمتر کمک می کند.
متریال و مواد و الیاف های مورد استفاده برای جلوگیری از هدر رفت انرژی دارای تنوع زیادی بوده و از نظر درجه عایق بودن با هم تفاوت دارند. این الیاف و مواد را می توان بر اساس فاکتورهای مختلفی دسته بندی نمود. به عنوان مثال، در حالت کلی دو گروه عایق معدنی و پلیمری در صنعت مورد استفاده قرار میگیرد. هر یک از این دو گروه دارای زیر مجموعه های متعددی بوده و کاربردهای متفاوتی دارند. از رایج ترین انواع عایق های برودتی می توان به گزینه های زیر اشاره نمود:
یکی از پرکاربردترین انواع عایق ها که بیشتر برای محیط های صنعتی و پالایشگاه ها مورد استفاده قرار میگیرند، عایق الاستومری می باشد. این عایق ها که از نیتریل فوم تولید میشوند، مقاومت بسیار بالایی در برابر نفوذ آب و رطوبت و همچنین حرارت دارند. عایق های الاستومری را می توان بر اساس شکل و ساختار و کاربرد به دو گروه کلی زیر تقسیم بندی نمود:
همان طور که از نام این نوع عایق برودتی مشخص است، ساختاری شبیه به لوله داشته و به صورت با روکش آلومینیومی و بدون روکش در محیط های روباز و سرپوشیده استفاده میشوند. لازم به ذکر است که نوع روکش دار آلومینیومی این عایق ها گزینه ای بسیار کاربردی برای لوله و اتصالات و تجهیزات قرار گرفته در محیط های روباز می باشند. با توجه به شرایط محیطی می توان لوله هایی با طول 2 و ضخامت 9، 13، 19 و 21 میلیمتر را انتخاب نمود.
نوع دیگری از عایق های برودتی به صورت رول ارائه میشوند و از آنها برای عایق کاری و ورق کاری دیوار و سطوح می توان استفاده نمود. الاستومری رولی در انواع مختلف ساده و با روکش در بازار موجود بوده و مقاومت آنها در پاره شدن بسیار زیاد است. روکش مورد استفاده در این عایق ها آلومینیوم بوده و چسب های پشت آنها باعث چسبندگی قوی به سطح مورد نظر خواهد شد. لازم به ذکر است که هر دو نوع لوله ای و رولی این عایق ها ساختاری سلولی بسته دارند و به همین دلیل امکان نفوذ آب و حرارت به آنها وجود ندارد.
پشم شیشه از دیگر انواع عایق برودتی می باشد که به عنوان عایق صوتی نیز عمل نموده و کاربرد بسیار زیادی در صنعت دارد. این نوع عایق از بازیافت شیشه تولید شده و از قدیمی ترین الیاف های عایق معدنی به شمار می رود و در اغلب مواقع به صورت رول های استوانه ای عرضه میشوند. پشم شیشه های مورد استفاده در صنعت بر اساس شکل و ساختار دارای انواع مختلفی هستند و در برخی از آنها فویل های آلومینیومی به عنوان پوشش برای آنها در نظر گرفته میشود. همچنین لازم به ذکر است که نوع خاصی از این پشم شیشه ها به صورت الیاف پارچه ای نیز ارائه میشود.
با توجه به اینکه پشم شیشه یک عایق برودتی و صوتی به شمار می رود، به همین دلیل می توان از آن در کاشی های سقف و کف، ساندویچ پنل ها، ساخت تجهیزات حرارتی و مجرای لوله کشی های توکار و روکار استفاده نمود. از دیگر ویژگی های پشم شیشه می توان به مقاومت بالای آنها در دمای -195 تا 120 درجه آنها اشاره نمود.
پشم سنگ که در اثر حرارت دهی سنگ بازالت و کک در کوره های مخصوص بدست می آید، از دیگر انواع عایق های برودتی می باشند که برای محافظت از تاسیسات سرمایشی و گرمایشی استفاده میشوند. پشم سنگ پس از تبدیل شده به الیاف در انواع مختلف پتوئی، لحافی، تخته ای و لوله ای ارائه شده و مورد استفاده قرار میگیرند. نوع تخت این عایق ها که اغلب در ابعاد 120 در 60 سانتی متر می باشند، برای عایق سازی سطوح و دیوار کاربرد دارند.
پشم سنگ های لحافی که دارای روکش آلومینیومی هستند، به منظور عایق سازی سقف سوله ها و همچنین لوله ها مورد استفاده قرار گرفته و می توانند در دمای منفی پنج تا 150 درجه عملکرد مناسبی داشته باشند.
در پروژه های عمرانی و ساختمان سازی، به منظور جلوگیری از هدر رفت انرژی از پلی استایرن استفاده میشود. این نوع از عایق برودتی دارای وزن سبکی بوده و با نام های دیگری همچون یونولیت نیز شناخته شده می باشند. پلی استایرن نه تنها در برابر حرارت و سرما، بلکه در برابر صدا نیز عایق با کیفیتی بوده و در دیوار و سقف و نمای ساختمان ها مورد استفاده قرار میگیرد. البته لازم به ذکر است که این عایق ها تحمل بالایی در برابر آتش سوزی ندارند و می توانند شعله ها را هدایت کنند.
از جدیدترین انواع عایق برودتی می توان به پلی اورتان اشاره نمود که در گروه عایق های پلیمری قرار میگیرد. پلی اورتان دارای انواع مختلفی می باشد و می توان آنها را در یک دسته بندی کلی به فوم های سلول باز و سلول بسته تقسیم بندی کرد. این عایق ها با اسپری های مخصوص روی دیوار و سطوح مورد نظر پاشیده شده و منجر به جلوگیری از هدر رفت انرژی میشوند. از مهم ترین مزایای عایق های پلی اورتان می توان به قدرت چسبندگی بالا و عدم جذب رطوبت در آنها اشاره نمود.
لوله های مورد استفاده در تاسیسات ساختمان ها و کارخانجات و همچنین پالایشگاه ها علیرغم متریال مقاومی که دارند، می توانند حرارت را به بیرون و داخل هدایت کنند. به همین دلیل لازم است با عایق های برودتی که برخی از آنها در بالا معرفی گردید عایق بندی شوند. از پرکاربرترین عایق ها برای لوله ها می توان به الاستومری، پشم شیشه و پشم سنگ اشاره نمود. الاستومری های لوله ای دارای روکش آلومینیومی از جمله موارد بسیار پرکاربرد برای پوشاندن لوله های روکار در فضاهای روباز می باشد.
در ساختمان های مسکونی و غیره به منظور جلوگیری از هدر رفتن انرژی راهکارهای مختلفی ارائه میشود. یکی از راهکارهای بسیار مناسب برای عایق ساختن ساختمان ها و دیوار آنها در برابر حرارت و دما و صدا، کاربرد یونولیت می باشد. علاوه بر یونولیت، پشم سنگ های تخته ای، الاستومری های رولی با روکش آلومینیوم و همچنین پشم شیشه مورد استفاده قرار میگیرند. با توجه به نوع دیوار و شرایط محیطی نوع عایق برودتی که انتخاب میشود با هم تفاوت دارند
مهم ترین ویژگی و درواقع نقش اصلی یک عایق برودتی جلوگیری از ورود با خروج سرما به ساختمان یا فضای مورد نظر است. هر اندازه که عایق برودتی مورد نظر از ضریب انتقال انرژی بالاتری برخوردار باشد و اصطلاحا بتواند سرنای بیشتر را حفظ کند عایق مطلوب تری خواهد بود. عایق های برودتی در دو دسته عایق برودتی معدنی و عایق برودتی پلیمری قرار می گیرند و شامل انواع عایق های پشم شیشه، پشم سنگ، پلی اورتان، الاستومری و پلی استایرن و… هستند. انواع عایق های برودتی با توجه به ضریب انتقال انرژی، کیفیت نهایی محصول، طول عمر عایق برودتی، دوستی با محیط زیست و… در دسته بندی های متفاوتی قرار می گیرند و هر کدام از آن ها به دلیل داشتن ویژگی های خاص قیمت متفاوتی دارند.
عایق برودتی انواع مختلفی دارد و هر کدام از انواع آن جنس و ویژگی های خاصی دارد و بر اساس همین فاکتور، جنس و ویژگی ها کاربرد انواع عایق برودتی متفاوت است و این عایق ها قیمت های متنوعی هم دارند. به طور مثال به دلیل ویژگی های منحصر به فرد عایق های برودتی الاستومتریک این عایق ها قیمت بالاتری از سایر انواع عایق برودتی دارند. در بین انواع دیگر عایق هم بسته به دوام و ماندگاری و ضریب انتقال حرارت این عایق ها از قیمت های متنوعی برخوردار هستند. معمولا عایق های برودتی معدنی دوام و ماندگاری بیشتر و قیمت کمتری نسبت به عایق های پلیمری دارند اما ضریب انتقال حرارت برای انواع عایق برودتی متفاوت است و این موضوع تاثیر گذار ترین فاکتور در تعیین قیمت عایق برودتی است.
فوم پلی یورتان یکی از انواع فوم های عایق است که به دلیل کیفیت بالا و مزایای ویژه جز انواع پر طرفدار عایق های حرارتی به حساب می آید. فوم پلی یورتان از واکنش شیمیایی بین دو ماده ایزو سیانات و پلی ال که در دمای واکنش به صورت مایع وارد واکنش می شوند، تشکیل شده است. فوم پلی یورتان یک فوم تزریقی است و یکی از مزایای شاخص آن سرعت زیاد در خشک شدن است. به دلیل تزریقی بودن این فوم و نیز خشک شدن سری هم آن، می توان از فوم پلی یورتان برای عایق کاری مناطقی که دسترسی به آن ها سخت است مورد استفاده کرد. این فوم دوام و ماندگاری مطلوبی دارد و در بازه طولانی خواص اولیه خود را به عنوان یک عایق حرارتی دائمی حفظ می کند. از این فوم برای عایق بندی سقف، دیوار و کفپوش ها می توان استفاده کرد. انعطاف پذیری بالای این عایق پلاستیک باعث شده است که عایق پلی یورتان در بازه زمانی طولانی قادر باشد شکل اولیه خود را حفظ کند و در مقابل آسیب های مکانیکی، حرارتی و… مقاومت بالایی از خود نشان دهد.
عایق های حرارتی و برودتی از جمله مهم ترین و پرکاربرد ترین انواع عایق ها هستند و علاوه بر ساختمان های مسکونی در ادارات، مراکز تجاری، تجارت نفت، انبار های صنعتی، سردخانه ها و… هم مورد استفاده قرار می گیرند. در واقع، هر جا که نیاز باشد توسط عایقی از هدر رفتن گرما یا سرما جلوگیری شود از عایق برودتی یا عایق حرارتی استفاده می شود. بهینه صنعت یکی از مجریان و تولید کنندگان انواع عایق بندی است که با بهره گیری از دانش فنی تخصصی و بهترین مواد اولیه و با کمک کادری با تجربه و کاردان موفق به کسب بیش از پنجاه سال رضایت مشتریان در زمینه انجام انواع پروژه های عایق کاری و ورق کاری شده است. برای کسب اطلاعات بیشتر در این زمینه می توانید به وب سایت بهینه صنعت مراجعه کنید.
برای خواندن مطالب درمورد عایق حرارت میتوانید:
همان طور که در طول متن اشاره شد، تنوع در عایق های بردوتی و حرارتی زیاد می باشد. به دلیل تفاوت هایی که در ساختار و ویژگی های این عایق ها وجود دارد، کاربردهای متفاوتی دارند. به عبارت دیگر، نمی توان همیشه یک نوع خاص از این عایق ها را به عنوان بهترین عایق برودتی در نظر گرفت. برای انتخاب و خرید این عایق ها لازم است چند ویژگی مهم مد نظر قرار گیرد که عبارتند از:
بهینه عایق یکی از بزرگترین و با سابقه ترین مجریان عایق سازی تاسیسات و ساختمان های صنعتی، پالایشگاه ها و نیروگاه ها می باشد. این مجموعه با بهره مندی از تخصص کارشناسان و مهندسان حرفه ای، بهترین متریال و عایق ها را پس از انجام محاسبات دقیق پیشنهاد داده و مورد استفاده قرار میدهد. جهت کسب اطلاعات بیشتر درباره نحوه همکاری با گروه بهین عایق می توانید از راه های ارتباطی ذکر شده در پایین صفحه استفاده نمایید.
عایق برودتی و عایق حرارتی دو دسته از مهم ترین و رایج ترین عایق های موجود هستند؛ با هدف کاهش انتقال گرما از سیستم های با دمای بالا به سیستم های با دمای پایین. در این گفتار به بررسی ویژگی ها و کاربرد های عایق های برودتی و حرارتی پرداختیم. لازم به ذکر است که این عایق ها در انواع جنس های پلیمری و معدنی در دسترس هستند و هر کدام از انواع مدل های آن ها می تواند برای عایق کاری مکانی خاص مورد استفاده قرار گیرد.
به کلیه متریال های معدنی و صنعتی و الیاف ها که از انتقال و جا به جایی حرارت و دما جلوگیری می کنند، اصطلاحا عایق برودتی گفته میشود. این مواد به منظور جلوگیری و محافظت از هدر رفتن سرمای تولید شده توسط سیستم های برودتی و سرمایشی مورد استفاده قرار میگیرند.
عایق های الاستومری را می توان بر اساس شکل و ساختار و کاربرد به دو گروه
عایق لوله ای الاستومری و عایق رولی الاستومری تقسیم میشود.
، نمی توان همیشه یک نوع خاص از این عایق ها را به عنوان بهترین عایق برودتی در نظر گرفت. برای انتخاب و خرید این عایق ها لازم است چند ویژگی مهم مد نظر قرار گیرد که عبارتند از:…